Inspecteur Arbeidsmarktfraude Nicole

Van kippenslachterij tot bordeel

Inspecteur Arbeidsmarktfraude Nicole over haar werk:

'Tijdens 1 van mijn allereerste inspecties zag ik in een restaurant naast de vriezer een slaapmatje liggen. Ook stond er een open koffer met kleding en een laptop en we wisten: hier woont iemand. De medewerker zelf zei dat hij niet wist waar hij woonde, maar het was duidelijk dat hij vooral bang was.

Er bleek nog veel meer mis te zijn bij dit bedrijf. Dat leverde deze werkgever een paar flinke boetes op en de medewerker – na een melding bij de gemeente – een behoorlijke woning. Op zulke momenten weet ik waar ik mijn werk voor doe.

Een goede voorbereiding

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor onze inspecties. Bijvoorbeeld na een risico-analyse van de afdeling Onderzoek en Analyse. Zij signaleren afwijkingen, zoals een bedrijf dat niet bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven of een hoge omzet haalt met een lage bezetting. Of aan de hand van actuele signalen, zoals bijvoorbeeld jeugdige maaltijdbezorgers die opvallend vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen.

Een andere aanleiding voor een inspectie kunnen meldingen zijn van werknemers, vakbonden, gemeenten of burgers. Die zijn voor ons heel waardevol. Elke inspectie begint met een goede voorbereiding. Hoeveel mensen werken er, voor hoeveel uur, waar komen ze vandaan, krijgen ze in elk geval het minimumloon betaald? Zo'n voorbereiding kan een paar uurtjes kosten, maar ook wel eens een paar weken. Zeker als we samen op pad gaan met partners, zoals de gemeente of de politie.

Alle smoezen al gehoord

Tijdens de inspectie vergelijken we de informatie uit ons vooronderzoek met wat we ter plekke waarnemen en wat de medewerkers ons vertellen. We komen altijd onaangekondigd en ons toegang weigeren mag niet. Inmiddels heb ik alle smoezen al wel gehoord. 'Het komt niet uit, de baas is er niet, ik let alleen op de zaak, ik moet even de sleutel pakken.' Natuurlijk proberen we zo min mogelijk overlast te veroorzaken, ook voor klanten, maar we laten ons niet wegsturen en ook niet ophouden terwijl medewerkers via de achterdeur misschien het pand verlaten.

We komen met onze inspecties op heel veel verschillende plaatsen, van kippenslachterij en louche uitzendbureau tot horeca, landbouw, transportsector en bordeel en dat maakt het werk interessant en afwisselend. We staan ook midden in de maatschappij, ontwikkelingen zoals pandemieën of toestroom van vluchtelingen hebben rechtstreeks invloed op wat we doen.

'Soms kom ik zaken tegen die mij echt verbazen en vraag ik me af waarom werkgevers hun medewerkers zo slecht behandelen.'

Voor sommigen is het nooit genoeg

Mijn werk past goed bij mijn nieuwsgierigheid. En bij mijn waarden, want mensen moeten vaak heel hard werken en ik vind dat ze daar dan eerlijk voor betaald moeten worden. Soms kom ik zaken tegen die mij echt verbazen en vraag ik me af waarom werkgevers hun medewerkers zo slecht behandelen. Zij zorgen dat de baas geld verdient, maar blijkbaar is het voor sommige werkgevers nooit genoeg.

Ons werk kan voor een individu soms nare consequenties hebben, bijvoorbeeld als iemand illegaal in Nederland is en mede door onze actie wordt uitgezet. Dat raakt mij zeker, maar het hoort bij ons werk en het dient uiteindelijk om andere werknemers te beschermen.'