Wetgeving kinderen en jeugdigen

De Arbeidstijdenwet bepaalt dat kinderen in principe niet mogen werken. Zij moeten zich kunnen richten op school en hun ontwikkeling.

Op dit verbod zijn enkele uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor:

  • cultureel / artistiek werk
  • (maatschappelijke) stage
  • een bijbaan of vakantiewerk

Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Kinderen tot en met 12 jaar
    Er geldt een algeheel verbod op arbeid. Alleen voor cultureel of artistiek werk kan onder strikte voorwaarden een ontheffing worden aangevraagd.
  • Kinderen vanaf 13 tot en met 15 jaar
    Mogen beperkt werken, onder strikte voorwaarden.
  • Jeugdigen vanaf 16 tot en met 17 jaar
    Mogen meer werken, maar ook voor hen gelden regels over arbeidstijden en arbeidsomstandigheden.

Cultureel/artistiek werk

Voor kinderen tot en met 12 jaar moet een ontheffing worden aangevraagd voor cultureel/artistiek werk. Dit is het enige werk dat onder strikte voorwaarden is toegestaan.

Voor kinderen van 13 tot en met 15 jaar zijn de mogelijkheden om te werken vastgelegd in de Nadere regeling kinderarbeid (NRK). Hierin staan de voorwaarden waaronder zij licht, niet-industrieel werk mogen uitvoeren; ook buiten de culturele sector.

Voor jeugdigen van 16 en 17 jaar is een ontheffing voor cultureel werk niet nodig. Zij mogen werken zolang ze zich aan de Arbeidstijdenwet (ATW) en de Arbeidsomstandighedenwet houden.

Lees meer over dit onderwerp op de pagina Cultureel/artistiek werk door kinderen.

Bijbaan, vakantiewerk en stage

Kinderen en jeugdigen vanaf 13 jaar tot en met 17 jaar mogen onder zeer strikte regels werk verrichten, als het gaat om een (maatschappelijke) stage, een bijbaan of vakantiewerk. Kinderen tot 12 jaar mogen dit soort werk niet doen. Lees meer over dit onderwerp Bijbaan, vakantiewerk en stage.

Controle door de Nederlandse Arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie beoordeelt niet alleen de aanvraag voor ontheffingen, maar houdt ook toezicht op naleving van de regels met betrekking tot kinderen en jeugdigen, zoals vastgelegd in de Nadere regeling kinderarbeid, de Arbeidstijdenwet en de Arbeidsomstandighedenwet.

Als een inspecteur tijdens een controle vaststelt dat de regels niet worden nageleefd, er niet wordt gewerkt volgens de ontheffing of dat er onjuiste gegevens zijn ingediend, dan kan een boete worden opgelegd.