Nepalezen werken illegaal in sushi restaurant

Bij een controle van de Inspectie SZW dit weekend bij vier sushi vestigingen zijn zes Nepalezen en één Chinees aangetroffen die daar niet mochten werken. Ook werd er bij de sushi’s te lang gewerkt en vermoedelijk te weinig betaald. Bij twee vestigingen sliepen de Nepalezen er ook.

Bij de Inspectie kwamen meldingen binnen dat Nepalezen werkzaam zouden zijn bij een keten van Sushi bedrijven. Reden voor een controle afgelopen zaterdag bij twee vestigingen in Amsterdam, één in Apeldoorn en één in Hoorn.

In de sushi vestiging in Hoorn werden vier Nepalezen aangetroffen. Ook zij hadden geen geldige tewerkstellingsvergunning. Daarnaast sliepen de Nepalezen op dezelfde etage waar ze werkten, tussen opgestapelde verpakkingsmateriaal, terwijl er geen daglicht was en ook geen ventilatie. De gemeente Hoorn wordt door de Inspectie SZW op de hoogte gebracht van deze illegale huisvesting. Tijdens de controle bleek verder dat een bezorger contant werd betaald door de werkgever, wat verboden is.

In Apeldoorn werden twee Nepalezen en één Chinees werkend aangetroffen zonder dat zij een tewerkstellingsvergunning hadden. Wat betekent dat zij hier illegaal werken. De Nepalezen werden contact betaald wat verboden is. Het vermoeden is ook dat zij te lang werkten, gemiddeld tien uur per dag zes dagen in de week. De drie overnachten ook in het pand. In de sushi vestiging werd ook een Nederlandse kind van 15 jaar aangetroffen die gezien zijn leeftijd niet na 19.00 uur mocht werken.

Bij de controle in Amsterdam kon de werkgever geen deugdelijke urenregistratie overhandigen. Hiervoor krijgt hij in ieder geval een waarschuwing.

Sushi