Blootstelling gevaarlijke stoffen

Meer dan 100.000 bedrijven in Nederland werken met gevaarlijke stoffen (waartoe ook radioactieve stoffen behoren). De gevaren lopen daarbij uiteen van acute gevaren tot gevaren die de gezondheid op de lange termijn aantasten. Jaarlijks sterven zo'n 3.000 (ex)medewerkers als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Doel

Het programma heeft als hoofddoel dat bedrijven de risico's van gevaarlijke stoffen zodanig beheersen dat werknemers ten gevolge van blootstelling aan gevaarlijke stoffenen ioniserende straling geen gezondheidsschade oplopen.

Het streven is dat alle werkgevers aantoonbaar hun verantwoordelijkheid nemen om werknemers beter te beschermen tegen de risico's van blootstelling aan CMRS-stoffen en stralingsbronnen.

Aanpak

Een groot deel van de bedrijven waar het programma op focust, is onvoldoende op de hoogte van risico's. Veel interventies richten zich dan ook op het vergroten van dat bewustzijn en op verbetering van de veiligheidscultuur, zodanig dat het bedrijf zelf de verantwoordelijkheid neemt om de risico's in kaart te brengen en daarop te acteren.

Om bij werkgevers de bewustwording te verbeteren, hanteert het programma het op wet- en regelgeving gebaseerde 4-stappenmodel zowel bij de inspecties als bij de communicatie-uitingen. Het programma pakt ook ongevallen en klachten op die betrekking hebben op gevaarlijke stoffen en ioniserende straling.

Samenwerking

De Inspectie bespreekt periodiek knelpunten en oplossingen op het gebied van ioniserende straling met de Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiëne en er vindt frequent afstemming plaats met de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).