Zorgfraude

Misbruik van zorggelden kan veel vormen aannemen: gesjoemel met pgb's, betaalde, maar niet geleverde zorg, grootschalige declaratiefraude of het wegsluizen van geld. Wat het lastig maakt: het zijn zaken die op het eerste gezicht vaak niet strafbaar lijken.

Wanneer wordt legaal zorggeld op een illegale manier verkregen én gebruikt? Het verzamelen van voldoende strafrechtelijk bewijs kan daardoor complex en tijdrovend zijn. Dat is onze uitdaging.

Focus op financiering

Zorgfraude bestaat uit 3 rechercheteams (in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven). We voeren opsporingsonderzoeken uit als we vermoeden dat criminelen zichzelf toegang verschaffen tot de zorgmarkt met als enig doel om zichzelf te verrijken. Afhankelijk van de omvang van een onderzoek bestaat een onderzoeksteam uit 2 tot 8 rechercheurs en ondersteunende medewerkers. Hun focus ligt op alle financieringsvormen binnen de zorg, van declaraties en vergoedingen tot pgb's. We komen regelmatig georganiseerde criminaliteit tegen en bijna altijd is er sprake van complexe financiële constructies.

Samenwerking in de keten

Opsporing in het zorgdomein staat of valt met goede samenwerking in de keten: met het ministerie van VWS, het OM, de FIOD, de NZa, IGJ, de Zorgverzekeraars, gemeenten en politie. We wisselen onderling informatie en signalen uit. Zelf beschikken we over het gespecialiseerde cluster Informatie Zorgfraude. Hier verzamelen, veredelen, analyseren en verstrekken we data en informatie aan behoeve de opsporingsteams. Allemaal met 1 doel: zorg betaalbaar houden door alert te zijn op misbruik van de voorzieningen.

Onze verhalen

Laat mij maar lekker speuren! Lees het verhaal van Sara Wegman.

Zitvlees en geduld. Lees het verhaal van Joost van den Berg.

Keer op keer bekijken hoe je een zaak aanpakt. Lees het verhaal van Danielle de Bruijn.