Pluimvee- en vleesindustrie

Nederland heeft een grote pluimvee- en vleesverwerkende industrie. Het slachten en verwerken van pluimvee en vlees is niet zonder risico.

Risico's in de sector

Het slachten en verwerken is vaak fysiek zwaar werk met repeterende handelingen. Soms in combinatie met een hoge werkdruk. Het werken met scherpe messen, zaag- en snijmachines en andere arbeidsmiddelen vereist kennis, ervaring en aandacht. De meeste arbeidskrachten in de sector komen niet uit Nederland. Als zij niet dezelfde taal spreken ontstaat op de werkvloer vaak een taalbarrière, die het risico op arbeidsongevallen vergroot. Ook lopen arbeidskrachten soms het risico dat zij te lange dagen moeten werken voor een te laag salaris.

Waar moet u als werkgever op letten?

Wat doet de Arbeidsinspectie?

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of het werk in de pluimvee- en vleesindustrie op een gezonde, veilige en eerlijke manier wordt uitgevoerd. En wat u als werkgever doet om dit op langere termijn te borgen. Ook komt de Arbeidsinspectie bij u langs na het melden van een arbeidsongeval.