Vermoedelijk arbeidsuitbuiting in Groningen

In een massagesalon in de gemeente Midden-Groningen is een vermoedelijke situatie van arbeidsuitbuiting beëindigd. Dat is het resultaat van een controle vorige week donderdag onder leiding van de Nederlandse Arbeidsinspectie in samenwerking met gemeente Midden-Groningen, Koninklijke Marechaussee en de politie. Een werkneemster - een vermoedelijk slachtoffer - is door de Nederlandse Arbeidsinspectie ergens anders ondergebracht.

De inspecties vonden plaats op 2 locaties van massagesalons met dezelfde eigenaar. De Arbeidsinspectie startte het onderzoek naar aanleiding van een anonieme tip om na te gaan of er sprake is van oneerlijke behandeling van medewerkers binnen het bedrijf.

Tijdens de gesprekken op de locaties constateerden inspecteurs van de Arbeidsinspectie dat een vrouw die werkzaam was bij 1 van de salons werd onderbetaald en lange werkdagen maakte. Ze kreeg 2 dagen in de maand vrij en sommige dagen niet uitbetaald.

Het vermoeden bestaat zij op de werkplek moest verblijven en slapen en, onder dwang, arbeid moest verrichten. Dan zou er sprake zijn van arbeidsuitbuiting. De Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie onderzoekt of strafrechtelijke vervolging mogelijk is.

Tijdens de controle werd een persoon aangehouden omdat deze niet meewerkte. De Inspectie doet aangifte tegen de persoon vanwege verbale en fysieke agressie richting inspecteurs van de Inspectie. Verschillende gegevensdragers zijn tijdens de controle in beslag genomen door de Arbeidsinspectie.

De Inspectie controleerde op de Wet arbeid vreemdelingen (Wav), de wet minimumloon (Wml) en de Arbeidstijdenwet (Atw). Bij overtredingen op 1 van deze wetten kan de inspectie hoge boetes opleggen, maar ook de werkzaamheden stilleggen. Gemeente Midden-Groningen controleerde op het bestemmingsplan en de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Arbeidsuitbuiting

Arbeidsuitbuiting is strafbaar gesteld in artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht. Deze strafdreiging benadrukt dat het gaat om een zeer ernstig strafbaar feit. Signalen van arbeidsuitbuiting kunnen worden gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, telefonisch te bereiken op 0800 51 51 of vanuit het buitenland +31 70 333 56 78.