Verdachte aangehouden in onderzoek naar arbeidsuitbuiting

De Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie heeft op 20 juni een 43-jarige man in Den Haag aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting en mensensmokkel. Tijdens de actie werd ook een kwekerij in Nootdorp doorzocht. 

Aanleiding voor deze aanhouding is de aangifte van een slachtoffer. Het vermoeden is dat het slachtoffer vanuit Turkije naar Nederland is gesmokkeld en illegaal in een kwekerij woonde en werkte. De vooraf afgesproken arbeids- en leefomstandigheden werden door de werkgever niet nagekomen. Het slachtoffer verklaarde lange dagen te werken in de kwekerij en op een markt zonder daarvoor betaald te krijgen. Tijdens een eerdere controle op de Wet arbeid Vreemdelingen werden daarnaast drie andere werknemers aangetroffen die zonder de benodigde tewerkstellingsvergunning in de kwekerij woonden en werkten. 

Bij de doorzoeking is onder meer beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en werd een aantal slaapplaatsen aangetroffen.  De aanhouding en doorzoeking stonden onder leiding van het Functioneel Parket.
 

arbeidsuitbuiting