Vermoedelijk arbeidsuitbuiting in Numansdorp

Bij een horecagelegenheid in Numansdorp (gemeente Hoeksche Waard) is vermoedelijk sprake van arbeidsuitbuiting. Dit bleek tijdens een controle van de Nederlandse Arbeidsinspectie samen met de gemeente, Omgevingsdienst Zuid-Holland zuid, NVWA en de politie.

De controle vond dinsdag 22 februari plaats. Tijdens de inspectie constateerden inspecteurs van de Arbeidsinspectie dat twee koks die bij de horecagelegenheid werken in ieder geval werden onderbetaald en lange werkdagen maakten.

Uit de gesprekken die ter plaatse gevoerd werden, kwam ook een beeld naar voren dat zij op de werkplek sliepen, dat hun koksdiploma’s, bankpassen en hun ID waren afgenomen en dat zij in een afhankelijkheidssituatie zaten t.o.v. hun werkgever. De spoelkeuken konden de koks gebruiken als wasgelegenheid.

Voor de inspecteurs aanwijzing dat hier mogelijk sprake is van arbeidsuitbuiting. Reden voor de rechercheurs van de Opsporingsdienst Arbeidsinspectie om ter plaatse te komen en het onderzoek over te nemen. De twee koks zijn door de Arbeidsinspectie elders ondergebracht.