Twee verdachten aangehouden voor arbeidsuitbuiting

Een 45-jarige man en een 39-jarige vrouw zijn op 1 februari aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting. De aanhouding vond plaats in Vijfhuizen door de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie. Een woning in Vijfhuizen en een bedrijfspand in Lijnden zijn doorzocht. De aanhouding en doorzoeking stond onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanleiding voor deze aanhouding is een aangifte van het slachtoffer. Het vermoeden is dat de man voor zijn werkzaamheden weinig of geen loon heeft gekregen. Dat hij vermoedelijk in steeds slechtere omstandigheden werd gehuisvest, soms zonder water, douche en toilet. De man heeft verklaard dat hij door beide verdachten werd uitgescholden, mishandeld en uitgebuit. Ook heeft hij verklaard dat hij niet de mogelijkheid had om weg te kunnen. Op een bepaald moment is dat wel gelukt en heeft hij aangifte bij de Arbeidsinspectie gedaan. Aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te starten door de rechercheurs van de Opsporingsdienst Arbeidsinspectie met de aanhouding en doorzoeking tot gevolg.

Bij de doorzoeking is onder meer beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, goederen en geld.