Woningen doorzocht in Amsterdam en Zaandam

De Recherche Inspectie SZW heeft op 29 november twee woningen in Amsterdam en één woning in Zaandam doorzocht. Ook werd een kluis in Zaandam bekeken. Er is onder meer beslag gelegd op de drie woningen, een aantal bankrekeningen, een voertuig, ca. 100.000 euro aan contant geld in verschillende valuta, sieraden en (buitenlandse) bankpassen.

Tijdens de doorzoeking is gebruik gemaakt van geldhonden. Doel van de doorzoeking was om beslag te leggen op vermogen vanwege een lopend strafrechtelijk onderzoek. De doorzoeking stond onder leiding van het Functioneel Parket. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Tegen drie verdachten, die in de doorzochte woningen wonen, is al eerder een onderzoek gestart. De verdachten zijn gelieerd aan drie uitzendbureaus die personeel leveren voor schoonmaak, afwassen en technische diensten in hotels in en rondom Amsterdam en Schiphol. Het vermoeden is dat de verdachten zich schuldig maken aan valsheid in geschrifte en mensenhandel.

De verdachten hebben met de strafbare feiten vermoedelijk ruim drie miljoen euro verdiend. De doorzoeking van de woningen had dan ook als doel om waardevolle voorwerpen en vermogen in beslag te nemen om dit wederrechtelijk verkregen voordeel teniet te doen. Misdaad mag immers niet lonen.