Illegale arbeid bouwplaats Den Haag

De Inspectie SZW heeft tijdens een controle op een bouwplaats in Den Haag zeven Oekraïense bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Hun werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning voor hen terwijl dit wel verplicht is.

De bouwvakkers waren aan het werk bij een oud pand dat verbouwd wordt tot appartementen. Ze verklaarden tegen de inspecteurs dat ze onder meer sloop- en bouwafval verwijderden. Hiervoor kregen ze naar zeggen tien euro per uur, contant in het handje. Een aantal van hen verklaarden verder dat ze enige honderden euro’s contant aan huur moesten betalen aan de opdrachtgever, waarvan ze woonruimte huurden.

Tijdens het verhoor van de zeven aangetroffen Oekraïners, vluchtte één persoon de bouwplaats. Aan de opdrachtgever is gesommeerd om zijn gegevens aan de Inspectie door te geven.

Voor het laten werken zonder tewerkstellingsvergunning kan de opdrachtgever een boete krijgen van 8.000 euro per persoon. Daarnaast doet de Inspectie nog onderzoek naar onderbetaling, contant uitbetalen en werktijden.

Hekwerk bouwplaats