Veiligheid: een team effort

Om veilig met gevaarlijke stoffen te werken, moet je eerst weten wat je in huis hebt. Corbion inventariseerde en beoordeelde in samenwerking met een arbeidshygiënist meer dan 1.000 gevaarlijke stoffen.

Veiligheidsmanager Manon Baurdoux

'De gezondheid van je medewerkers is te belangrijk om op aannames te varen.'

Je kunt het niet kopen in de supermarkt, maar het zit wel in veel producten: melkzuur, de hoofdgrondstof van Corbion. Deze lichaamseigen stof wordt gemaakt vanuit suiker door middel van fermentatie. Het werkt antibacterieel in bijvoorbeeld handzeep en conserveert voedingsmiddelen als brood en vlees. Ook is het onmisbaar bij het maken van dialysevloeistof, oplosbaar hechtdraad en chips voor telefoons.

Bij het productieproces en met name in haar kwaliteits- en onderzoekslaboratoria gebruikt Corbion veel verschillende stoffen, legt Manon Baurdoux uit. 'In de labs doen we, naast veel onderzoek, testen om te bewijzen dat onze producten de juiste kwaliteit hebben. Hoewel we er maar weinig van gebruiken, gaat het toch om heel veel verschillende stoffen.'

Blinde vlekken

Om veilig met al deze stoffen te kunnen werken, moet je eerst weten wat je in huis hebt. 'Je kunt als bedrijf wel een gevoel hebben dat je je zaakjes op orde hebt, maar je weet nooit of er blinde vlekken zijn. De mindset van Corbion was goed, maar de veiligheid en gezondheid van je medewerkers is te belangrijk om op aannames te varen.'

Met zoveel werknemers, verspreid over verschillende afdelingen en laboratoria, is zo'n inventarisatie best een klus. Allereerst schakelde Corbion een arbeidshygiënist in. 'Want wat is zowel acceptabel als werkbaar, als je zoveel stoffen in huis hebt? De arbeidshygiënist loodste ons door de laatste stand van zaken op het gebied van blootstelling.' Daarnaast werd iemand ingehuurd om alle stoffen door het hele bedrijf te inventariseren en in een database te zetten. Ook werden alle bijbehorende veiligheidsinformatiebladen verzameld.

Mate van blootstelling

Een volgende stap was de groepering: in welke categorieën kunnen de gevaarlijke stoffen worden verdeeld? 'Daarbij keken we naar de mate van gevaar en het type gebruik. Dit heet ook wel 'Control Banding'. Vervolgens berekenden we de mate van blootstelling onder onze werknemers. Hoe wordt een stof gebruikt, door wie, hoe vaak en hoe lang, binnen of buiten, in een zuurkast of niet, met of zonder afzuiging? Dit verschilt niet alleen per stof, maar vaak ook per locatie waar we met de stof werken. Heel complexe materie, waarbij het inzetten van een expert geen overbodige luxe is. Zo heeft de arbeidshygiënist ons enorm goed geholpen met een simpele oplossing voor het verlagen van de blootstelling bij monsterafnamepunten.'

Breed draagvlak

De belangrijkste tip voor bedrijven? 'Veiligheid rondom blootstelling is een team effort. Het moet niet alleen iets zijn vanuit de veiligheidsafdeling, maar ook vanuit het management is draagvlak belangrijk. Anders is het gedoemd te mislukken.' En verder: 'Huur een pragmatische arbeidshygiënist in en denk aan de voorkant goed na over de opzet van de inventarisatie. Dat voorkomt dubbel werk.'

Baurdoux besluit: 'Voor een mkb'er zonder chemisch onderlegde medewerkers is dit echt ingewikkelde materie. Het stappenplan op de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie is een begin, maar nog niet heel concreet. Het zou mooi zijn als brancheorganisaties concrete handvatten en praktische tools voor de leden kunnen opstellen.'

Over Manon

Manon Baurdoux was tot voor kort manager EHS binnen Cobion. Nu werkt ze als projectleider van het Global Continuous Improvement team aan het verder uitrollen van de veiligheidsmaatregelen binnen internationale vestigingen.