Signaal Arbeidsinspectie: zorgen om mentale gezondheid bij kidfluencing

De risico's voor het welzijn en de sociaal-emotionele ontwikkeling van (jonge) kinderen die regelmatig of vanuit commercieel oogpunt vloggen of andere uitingen maken voor sociaal media zijn groot. Het is daarom belangrijk dat er een bredere aanpak komt voor social media gebruik, dan louter de blik op het begrip kinderarbeid. De mentale gezondheid van kinderen en de prestatiedruk die kinderen kunnen voelen bij het maken van (commerciële) uitingen voor social media zijn minstens zo belangrijk. Dat zegt de Nederlandse Arbeidsinspectie in een nieuw aanvullend signaal dat volgt op een eerder gepubliceerde verkenning van de Inspectie.

De huidige regels en normen beschermen kinderen nog onvoldoende tegen de gevaren van nieuwe ontwikkelingen. Vanuit het kabinet is de aanpak mentale gezondheid: van ons allemaal gepubliceerd. Staatssecretaris Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het voornemen om jonge influencers en kinderen in familievlogs beter te beschermen. Hij wil dit door de regels voor arbeid door kinderen aan te scherpen. Ouders worden gezien als werkgever en moeten een ontheffing aanvragen als hun kind commercieel actief is op sociale media.

Meer dan arbeid

Kinderarbeid is slechts 1 aspect van het bredere vraagstuk over welzijn, opvoeding en onderwijs bij social mediagebruik bij jongeren. De emotionele belastbaarheid en mentale gezondheid is minstens zo belangrijk. Kinderen lopen risico op schermverslaving en dat heeft weer invloed op schoolprestaties of lichamelijke gezondheid. Bij (commercieel) vloggen is aandacht trekken en vasthouden belangrijk; dat kan werkdruk of stress geven. Het zou helpen om een wetenschappelijk normenkader op te stellen bij social media-activiteiten door kinderen, stelt de Arbeidsinspectie.

Bredere aanpak

Een bredere kijk op het fenomeen kidfluencing, dan alleen de blik op het aspect arbeid, is dus nodig. Ook omdat ouders, als werkgever, financiële belangen vaker voorrang geven boven andere belangen. Door ouders als werkgever aan te wijzen, is er nog geen garantie dat er gelet wordt op het algemene welzijn van een kind. Ook opdrachtgevers van ouders zouden hierin meegenomen kunnen worden.

Melden

Ouders en opdrachtgevers dienen werkzaamheden voor social media door kinderen te melden bij de Arbeidsinspectie. Bij een vermoeden dat een kidfluencer aan het werk is, kan een melding worden gemaakt bij de Nederlandse Arbeidsinspectie via 0800 51 51 of het meldformulier.