2 verdachten aangehouden voor fraude met NOW-gelden
De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft 2 mannen aangehouden op verdenking van fraude met NOW-gelden. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Bij de aanhouding zijn 2 woningen in Den Haag doorzocht en is er beslag gelegd op vermogen, waaronder een woning en een cryptowallet.
Het onderzoek naar de personen, die familieleden van elkaar zijn, is in 2024 opgestart door de Opsporingsdienst na melding vanuit UWV. De verdachten runden een uitleenbureau in Den Haag. Ten tijde van de coronapandemie heeft het bedrijf aanspraak gemaakt op de regeling NOW en bijna 500.000 euro aan extra steun vanuit de overheid ontvangen.
Valsheid in geschrifte
Het vermoeden van valsheid in geschrifte richt zich op de loonaangiften die bij de Belastingdienst zijn gedaan. Deze aangiften wijken in hoge mate af van de feitelijke situatie: er is veel meer loon opgegeven dan er feitelijk is uitbetaald. Het ziet ernaar uit dat het bedrijf met gefingeerde dienstverbanden een hogere loonopgave deed. Dat maakt dat er ten onrechte NOW-gelden zijn uitgekeerd, omdat werd uitgegaan van de door bedrijven opgegeven loongegevens.
Faillissementsfraude
De bestuurders worden ervan verdacht dat ze het UWV met deze handelswijze hebben benadeeld. Daar komt bij dat het uitleenbureau enige tijd na het incasseren van de NOW-gelden failliet is gegaan. De curator ontving vanuit het failliete bedrijf een onvolledige administratie en heeft inmiddels een melding van het vermoeden van faillissementsfraude gedaan. Het bedrijf dient de 500.000 euro aan het UWV terug te betalen, maar heeft dat tot op heden niet gedaan.
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)
De coronacrisis was voor de samenleving - en zeker voor ondernemers - een zware tijd. De overheid heeft ondernemers met verschillende financiƫle regelingen ondersteund, waaronder de NOW-regeling. Door deze regeling werden ondernemers in staat gesteld om werknemers in dienst te houden en door te betalen. Helaas maakten sommige ondernemers misbruik van deze regeling. Dat is fraude en dat is maatschappelijk onacceptabel.
Drugs
Tijdens de doorzoekingen werden ook vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen en attributen voor de productie van drugs. De politie heeft dit in beslag genomen en doet verder onderzoek.
Aanpak fraude
Het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude met NOW-gelden staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De Opsporingsdienst en het OM geven ook nu nog prioriteit aan de opsporing van dit soort fraudemisdrijven. Hierbij worden verschillende interventies ingezet met een focus op het terughalen van de onterecht verkregen gelden en afpakken van crimineel vermogen.
