Asbestsaneerder schendt stilleggingsbevel
Een asbestsaneringsbedrijf uit de regio Utrecht mocht 1 maand lang geen asbestwerkzaamheden op hoogte uitvoeren. De Nederlandse Arbeidsinspectie legde het bedrijf tijdelijk stil nadat bij een herinspectie was vastgesteld dat het opnieuw de regels voor werken op hoogte had overtreden - ondanks dat er al een eerdere, voorwaardelijke stillegging van kracht was. Dit is in strijd met de Arbowet.
Na deze eerdere stillegging mocht het bedrijf onder strikte voorwaarden weer asbest verwijderen. 1 van de belangrijkste voorwaarden daarbij was dat het bedrijf geen buitensaneringen mocht doen, tenzij deze op een hoogte van minder dan 2,5 meter zouden plaatsvinden en werknemers mochten geen gebruik maken van mobiele hijs- en hefmiddelen. Dit alles om een veilige werkomgeving te waarborgen, want bij het werken op hoogte waarbij asbest wordt verwijderd zijn er meer risico's, zoals valgevaar en blootstelling aan gevaarlijke asbestvezels.
Tijdens een inspectie van de omgevingsdienst bleek dat het bedrijf zich niet aan de opgelegde voorwaarden hield. Medewerkers verwijderden asbest van een dak hoger dan 2,5 meter. Dat is een schending van de opgelegde sanctie, maar ook een directe overtreding van de Arbowet. De actuele stillegging volgt op de al eerdere gedeeltelijke stillegging van dit bedrijf. De omgevingsdienst heeft daarop een melding gedaan bij de Arbeidsinspectie.
De Arbeidsinspectie beschouwt dit als een schending van het stilleggingsbevel. Deze overtreding wordt op basis van de Aanwijzing Handhaving Arbeidsomstandighedenwet en Arbeidstijdenwet strafrechtelijk opgepakt.
Werken op hoogte
Jaarlijks vallen er doden en gewonden bij werken op hoogte. Vallen van hoogte is veruit het grootste ongevalstype in de bouwsector. 35 procent van de afgesloten ongevalsonderzoeken in 2023 had betrekking op vallen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers de juiste veiligheidsmaatregelen treffen.
