Wat zijn de voorwaarden voor landelijke validatie?

Wilt u een bepaalde werkwijze of protocol om in een lagere risicoklasse te saneren bij meerdere saneringen gebruiken? En is de werkwijze nog niet via het Validatie- en Innovatiepunt Asbest (VIP) gevalideerd voor landelijk gebruik? Dan moet eerst een landelijke validatiestudie worden uitgevoerd. Dit is een verzameling van verschillende blootstellingsonderzoeken, die op verschillende locaties moeten zijn uitgevoerd.

Kwaliteitscriteria landelijke validatie

De blootstellingsonderzoeken voor een landelijke validatie moeten voldoen aan kwaliteitscriteria, zoals beschreven in NEN 689 (Nederlandse norm, versie 2018) en het protocol voor validatie op landelijk niveau (SCi-547). Dit onderzoeksprotocol is ontwikkeld door Stichting Certificatie Asbest (Ascert) in samenwerking met TNO en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Een andere methode gebruiken voor een blootstellingsonderzoek? Dan moet die methode aantoonbaar van gelijkwaardige kwaliteit zijn.

VIP Asbest

Het Validatie- en Innovatiepunt Asbest (VIP Asbest) adviseert als onafhankelijke en deskundige instantie het ministerie van SZW of een nieuwe werkwijze voor asbestsanering als landelijk gevalideerd beschouwd kan worden. Ook beoordeelt het VIP bestaande werkwijzen die nog niet gevalideerd zijn voor landelijk gebruik. De werkwijze wordt daarna in SMA-rt opgenomen, zodat deze door bedrijven in heel Nederland gebruikt mag worden. Een VIP-beoordeling maakt voor een ieder helder dat de werkwijze is toegelaten. Ga voor meer informatie naar Vipasbest.nl.

Altijd controle door werkgever

Als bij een asbestsanering een landelijk gevalideerde werkmethode wordt gebruikt, moet de werkgever nog wel controleren of de asbestbron (onder andere type en percentage asbest), de werkzaamheden én de omstandigheden van de werkmethode uit SMA-rt wel overeenkomen met de saneringsklus.