Werkplan werkvoorbereiding asbestverwijdering

Om veilig en gezond met asbest te werken is een zorgvuldige voorbereiding nodig. Als in risicoklasse 2 of 2A wordt gewerkt is ook een werkplan wettelijk verplicht. Een werkgever moet dan een werkplan (laten) opstellen en een Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA) moet dit werkplan inhoudelijk controleren.

Een werkplan moet vóór de werkzaamheden worden opgesteld. Elke locatie is uniek, dus elk werkplan is dat ook. Schrijf het werkplan voor de specifieke situatie op de unieke saneringslocatie. Wees daar alert op bij standaard checklijsten en geautomatiseerde werkplannen.

Minimale eisen werkplan

Het werkplan moet in ieder geval bevatten:

  1. Een beschrijving van de aard, duur en plaats van de werkzaamheden.
  2. Een beschrijving van de werkmethode.
  3. Een beschrijving van de maatregelen om risico’s te verminderen. Het gaat hierbij om alle mogelijk voorkomende risico’s.
  4. De te gebruiken gereedschappen, machines en overige hulpmiddelen.
  5. De namen van de Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA-er), Deskundig Asbestverwijderaar(s) (DAV-er(s)) en overige werknemers.

Instructies werkvoorbereiding

  • Gebruik het verplichte asbestinventarisatierapport als basis. Neem de risicoklassen, de verwijderingsmethode, adviezen en conclusies 1 op 1 over in het werkplan.
  • Inventariseer vooraf de specifieke omstandigheden en de risico’s van de locatie. Maak voorafgaand aan de werkzaamheden tekeningen van het werkgebied om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Een tekening van het werkgebied of containment is een goed hulpmiddel om inzicht te krijgen in de beste opstelling van machines en maatregelen.
  • Grote, complexe saneringswerkzaamheden? Verdeel het werkplan in logische onderdelen.
  • Laat overbodige informatie weg. Neem alleen op wat belangrijk en verplicht is.

Werkplan accepteren

De DTA moet het werkplan voorafgaand aan de werkzaamheden inhoudelijk controleren. De inhoud van het asbestinventarisatierapport moet onderdeel uitmaken van het werkplan.

Accepteer als werkvoorbereider en/of DTA geen asbestinventarisatierapporten zonder duidelijke tekeningen of goede beschrijvingen. Zijn er vragen over de inhoud van het inventarisatierapport, overleg dan met de opdrachtgever.

Afwijken van het werkplan

Tijdens het uitvoeren van het werk wijkt een DTA soms af van het werkplan vanwege onverwachte situaties. De DTA moet in het werkplan aangeven op welke punten hij afwijkt en past het werkplan hierop aan. Eventuele nieuwe risico’s worden opnieuw beoordeeld en de maatregelen beschreven in het werkplan. Begin het werk niet voordat het werkplan is aangepast. Spreek goed af in de organisatie wie waarvoor verantwoordelijk is.

Niet-asbestgerelateerde risico’s

Voor alle werkzaamheden geldt: inventariseer risico’s en tref maatregelen om veilig en gezond te kunnen werken. Een ‘Project Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)’ is verplicht voor niet-asbestgerelateerde risico’s, zoals valgevaar bij werken op hoogte, gevaar bij gebruik van machines en als gevolg van fysieke belasting.