Arbeidsmarktfraude

Arbeidsmarktfraude kan veel vormen aannemen: denk aan illegale arbeid, ontduiking van het minimumloon of malafide arbeidsbemiddeling, vaak in een combinatie ('stapeling'). Dergelijke praktijken zijn tegen de wet en kosten de samenleving geld.

Maar het gaat vooral ten koste van kwetsbare mensen. We stimuleren ondernemers om zich aan de regels te houden, houden toezicht en treden als het nodig is handhavend op.

Werken als inspecteur Arbeidsmarktfraude

Als inspecteur Arbeidsmarktfraude ben je onderdeel van een gespecialiseerd team. Er zitten namelijk belangrijke financiƫle en digitale componenten aan het werk. Meestal werk je samen met een collega uit je team in je eigen regio. Soms zijn zaken zo groot dat je onderdeel bent van een breder interventieteam met collega's van andere organisaties zoals politie, gemeente en Belastingdienst.

Het werk bestaat uit een mix van (voor)onderzoek, geplande en ongeplande waarnemingen op locatie, het uitwerken van je bevindingen in rapporten en het vastleggen in systemen.

Meer mogelijkheden

Als inspecteur AMF kun je ook landelijk werken, zoals bijvoorbeeld in het programma Uitzendbureaus. Met dit programma geven we vorm aan de aanpak van malafide uitzendbureaus, waarmee we uitzendkrachten beschermen tegen oneerlijke arbeidsvoorwaarden. Omdat ongeveer de helft van alle arbeidsmigranten via uitzendbureaus werkt, draagt dit programma ook bij aan de bescherming van arbeidsmigranten.

Webinar terugkijken

Wil je meer weten over het werk, de arbeidsvoorwaarden en de selectieprocedure? In een webinar vertellen 4 inspecteurs en een recruiter je vanuit de studio alles over de inhoud van het werk en de praktische zaken, zoals de eisen voor de vacatures. Je kunt het webinar uit 2022 op elk moment terugkijken.

Ons werk

Onderstaande verhalen en films geven een beeld van ons werk. Op inspectiewerkt.nl kun je nog meer voorbeelden zien van ons werk.

Video: Inspectie maaltijd- en flitsbezorgers

Bij een controle werden meer dan 20 bezorgers aangehouden jonger dan 16 jaar. De jongste was zelfs 13 jaar. Voor maaltijdbezorging mag dat niet. Later dit jaar is dat ook verboden voor flitsbezorgers.

Verhaal: Inspecteur Arbeidsmarktfraude Nicole

'Tijdens een inspectie zag ik in een restaurant een slaapmatje liggen. Ook stond er een koffer met kleding en we wisten: hier woont iemand. De medewerker zei dat hij niet wist waar hij woonde, maar het was duidelijk dat hij vooral bang was. Er bleek nog veel meer mis te zijn bij dit bedrijf.'

Podcast: Inspecteur Arbeidsmarktfraude: het is de toon die de muziek maakt

In deze podcast komen Nicole en Daan, inspecteurs Arbeidsmarktfraude, aan het woord. Beide inspecteurs zetten zich in voor eerlijk werk. Zij houden toezicht op naleving van de cao, de wet arbeid vreemdelingen, de wet minimiumloon en de arbeidstijdenwet.