Meerdere aanhoudingen voor mensensmokkel

De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in Den Haag en Arnhem in totaal 6 verdachten aangehouden. 4 personen op verdenking van mensensmokkel en het te werk stellen van illegale vreemdelingen en 2 personen voor witwassen. Alle personen zijn werkzaam bij hetzelfde bedrijf, een uitzendbureau uit Den Haag.

Tijdens de aanhoudingen zijn woningen en bedrijfspanden doorzocht. Daarbij zijn onder meer 4 luxe auto's, 34 bedrijfswagens, een woning, designkleding en -tassen, gouden sieraden, horloges en zonnebrillen in beslag genomen en € 25.000,- aan contant geld. Er is ook beslag gelegd op bankrekeningen, vorderingen van opdrachtgevers en terugbetalingen van leningen.

Het bedrijf is al geruime tijd in het vizier bij de Arbeidsinspectie. Tijdens een controle in 2021 stuitte de Arbeidsinspectie bij het Haagse bedrijf op personeelsdossiers met (ver)vals(t)e Griekse identiteitskaarten. De echte nationaliteit van de medewerkers bleek Georgisch te zijn na onderzoek.

In 2022 werden 4 vrouwen op de A12 door de politie aangetroffen. Deze vrouwen werden opgehaald door een chauffeur van het Haagse uitzendbureau. Zij had al 2 andere vrouwen in haar bus zitten; deze personen hadden een (ver)vals(t)e ID document bij zich. De chauffeur werd aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De chauffeur verklaarde dat zij met het busje mensen moest ophalen en brengen naar hotels zodat zij daar konden werken.

Bij de Nederlandse Arbeidsinspectie bleven vanaf 2022 meldingen over het bedrijf binnenkomen. De meldingen gaan over het tewerkstellen van illegale vreemdelingen in Nederland, voornamelijk mensen uit Georgië die in het bezit zijn van een (ver)vals(t) Grieks identiteitsbewijs. De vreemdelingen werden via uitzendbureaus van de nu aangehouden hoofdverdachte te werk gesteld.

Na uitgebreid opsporingsonderzoek zijn nu de verdachten van het bedrijf aangehouden door de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie in samenwerking met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, KMar, FIOD, Douane en de Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel van de Politie.

Het structureel tewerkstellen van werknemers zonder geldige verblijfsvergunning of tewerkstellingsvergunning in Nederland is strafbaar en is ondermijnend voor de samenleving. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet hier op toe en handhaaft waar nodig. Het onderzoek naar het uitzendbureau wordt voortgezet vanuit de Arbeidsinspectie in opdracht van het OM.