Opsporingsdienst houdt Rotterdamse aan op verdenking arbeidsuitbuiting

Een 45-jarige vrouw is maandag aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting (mensenhandel). Dat gebeurde in haar woonplaats Rotterdam. De aanhouding werd verricht door de Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het vermoeden is dat de verdachte maandenlang een vermoedelijk minderjarige en illegaal in Nederland verblijvende vrouw heeft verplicht om als oppas voor haar kind te werken. De zaak kwam aan het licht toen zij zich recent bij de politie meldde.

Het onderzoek naar de aard en omvang van de arbeidsuitbuiting is in volle gang. Het slachtoffer is opgevangen en krijgt verdere hulp aangeboden. De verdachte zit in voorlopige hechtenis en wordt donderdag voorgeleid bij de Rechter Commissaris.

Arbeidsuitbuiting

Wat in de volksmond uitbuiting wordt genoemd, kan onder bepaalde omstandigheden een vorm van mensenhandel zijn; een overtreding van het strafrecht. Dit is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van het onder dwang moeten verrichten van arbeid of diensten. Mensenhandel is een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid en maakt inbreuk op fundamentele mensenrechten.

Arbeidsuitbuiting is strafbaar gesteld in artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht. Op mensenhandel staat een maximale gevangenisstraf van 12 jaar, en zelfs levenslang als de mensenhandel de dood als gevolg heeft. Deze strafdreiging benadrukt dat het gaat om een zeer ernstig strafbaar feit. Alle signalen van mensenhandel en arbeidsuitbuiting worden door de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie opgepakt.

Signalen van arbeidsuitbuiting kunnen worden gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, telefonisch te bereiken op nummer 0800 51 51 of vanuit het buitenland +31 70 333 56 78.