Drie verdachten aangehouden op verdenking van NOW-fraude

Een 49-jarige man, een 28-jarige vrouw en een 58-jarige man zijn op vrijdag 25 november 2022 aangehouden door Opsporing Arbeidsinspectie op verdenking van valsheid in geschrifte, misbruik van subsidiegelden en witwassen. Het onderzoek staat onder gezag van het Functioneel Parket.

De aanhoudingen vonden plaats in Deventer en Haaksbergen. De woningen van de verdachten zijn doorzocht, en een kantoorpand in Deventer.

Naar aanleiding van bevindingen tijdens de doorzoeking is de verdenking tegen twee van de drie verdachten uitgebreid met het strafbare feit arbeidsuitbuiting.

Het vermoeden is dat de verdachten NOW-subsidies hebben aangevraagd bij het UWV. In de periode dat de regeling gold is voor ruim twee miljoen euro aan voorschotten gegeven door het UWV. Het vermoeden is dat het bedrijf voor het aanvragen van de subsidie een onjuiste voorstelling heeft gegeven van de financiƫle werkelijkheid.

De tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-regeling) was voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampten met een substantieel omzetverlies. De NOW voorziet in een vergoeding van de loonkosten.

De woningen van de drie aangehouden verdachten in Deventer en Haaksbergen zijn doorzocht en administratie, laptops, tablets en telefoons zijn in beslag genomen. Ook het bedrijfspand is doorzocht en ook daar zijn administratie, desktops in beslag genomen. Daarnaast is er conservatoir beslag gelegd op 4 luxe voertuigen, (kleinere hoeveelheden) contant geld en sieraden. Administratief werd conservatoir beslag gelegd op ongeveer 10 bankrekeningen, 13 panden (10 woningen en 3 bedrijfspanden) en nog eens op 4 luxe voertuigen.