Vacatures NOW

Tijdens de coronacrisis heeft het kabinet zoveel mogelijk banen beschermd. Bedrijven die hun omzet met minstens 20 procent zagen dalen, konden subsidie aanvragen op grond van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hiermee kregen ze een deel van hun loonsom vergoed.

Ondanks een aantal waarborgen is de NOW een regeling met frauderisico’s en is het geld niet altijd gebruikt waarvoor het bedoeld is. Dergelijke fraude maakt inbreuk op onderlinge solidariteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Hoge prioriteit

We geven daarom hoge prioriteit aan het opsporen van degenen die fraude hebben gepleegd met deze steunmaatregelen. Daarbij werken we nauw samen met de FIOD en het UWV en onder gezag van het Openbaar Ministerie. De aanpak gebeurt op basis van risico-analyses en signalen. Denk aan uitgestelde facturen of een voorschot dat is gestort op een rekening waar nog nooit lonen van zijn betaald.

Een complexe klus

Tussen de bedrijven die NOW hebben ontvangen zitten grote verschillen, zowel in omvang als in het aangevraagde subsidiebedrag. Het opsporen en afwikkelen van mogelijke fraude is een complexe klus, waarvoor goede boekhoudkundige kennis en een zeer kritische instelling nodig zijn. Ook is het tot op zekere hoogte maatwerk. De strafrechtelijke weg is er één, maar ook het voeren van knock-and-talk-gesprekken of andere, creatieve, vormen zijn denkbaar.

Nieuw team

We richten een volledig nieuw team in dat deze fraude gaat opsporen. Rechercheurs, recherchemedewerkers en specialisten op het gebied van financiën, digitalisering, intelligence en opsporingsmethodieken gaan daarmee aan de slag, onder leiding van een teamleider en een onderzoekscoördinator. Een uitdagende opdracht, waarbij het opbouwen van het team, correcte dossiervorming, de ontwikkeling van vernieuwende methoden en het behalen van resultaten hand in hand gaan.

Nieuwsgierig naar werken bij de Opsporingsdienst? Kijk dan ons webinar terug!

Ben je nieuwsgierig om te horen wat we doen? Bekijk dan ons online event van 21 juni. Daarin vertellen we je meer over de inhoud van het werk en maak je kennis met een aantal rechercheurs.

Direct ons webinar terugkijken