Amsterdamse aangehouden voor mensensmokkel

De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in Amsterdam een 39-jarige vrouw aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij grote groepen mensen uit voornamelijk Brazilië hielp naar Nederland te komen en hen daarbij illegaal aan een verblijf en werk te helpen tegen financiële vergoedingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

De Arbeidsinspectie verdenkt de vrouw ervan dat zij, vermoedelijk voor eigen financieel gewin, mensen zelf actief benaderde. Zij faciliteerde vervolgens in de reis naar Nederland, bood hulp bij het openen van bankrekeningen en het verkrijgen van woonruimte. Ook is het vermoeden dat de verdachte de veelal niets vermoedende slachtoffers hielp bij de inschrijving in de Registratie Niet-Ingezetenen. Daarvoor vroeg ze een vergoeding, terwijl dat gratis kan.

Eenmaal in Nederland werden de mensen illegaal aan het werk gesteld in de regio Amsterdam. Ze werkten daar voornamelijk als schoonmakers, waren actief in de bouw of in hotels. Dat gebeurde voor bedrijven, maar ook voor particulieren.

Het is in Nederland verboden om mensen zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk te helpen of in dienst te hebben. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet hier op toe en handhaaft met boetes en andere maatregelen.

De Inspectie benadrukt dat werkgevers, maar ook particulieren, beducht moeten zijn op dit soort constructies, omdat zij ook strafbaar zijn als ze op deze manier illegalen voor hen laten werken.