2 aanhoudingen voor fraude met Europese subsidies

De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft donderdag 2 Nederlandse mannen van 50 en 55 jaar aangehouden op verdenking van valsheid in geschriften in relatie tot Europese subsidiegelden. De aanhoudingen vonden plaats in Eindhoven en Roermond. Het gaat in totaal om een bedrag van bijna een half miljoen euro. Het onderzoek naar deze zaak staat onder gezag van het Europese Openbaar Ministerie.

De verdachten in deze zaak waren eigenaar van een organisatie- en adviesbureau in Eindhoven. Dit adviesbureau werd ingeschakeld door bedrijven die een Europese subsidie wilden aanvragen voor duurzame inzetbaarheid van werknemers. De aanvraag kon worden gedaan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het inschakelen van een adviesbureau of adviseur was een vereiste voor het verkrijgen van die subsidiegelden. Bedrijven konden met deze subsidie trainingen en voorlichting bekostigen. Het doel daarvan was om werknemers gezond en gemotiveerd te houden. Het betreffende adviesbureau gaf deze trainingen.

In meerdere gevallen verdubbelde dit adviesbureau vermoedelijk de daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden op hun facturen. Met deze valse facturen werd de subsidieaanvraag kunstmatig opgedreven. Om de fraude te verbergen heeft het adviesbureau vermoedelijk ook gebruikgemaakt van contrafacturen. Op die manier is subsidie geclaimd uit het Europees Sociaal Fonds waar geen of minder recht op zou zijn. Het adviesbureau is al enige tijd failliet, maar de eigenaren zijn nu alsnog aangehouden.

Naast de aanhoudingen zijn er 2 doorzoekingen geweest. De doorzoekingen vonden plaats in Eindhoven en de Belgische gemeente Hamont-Achel. Hierbij zijn onder andere laptops, telefoons, harde schijven, administratie en dure horloges in beslag genomen. Verder is er beslag gelegd op een woning in Hamont-Achel.