Veiligheidswaarschuwing duikflessen

De Nederlandse Arbeidsinspectie waarschuwt de duikbranche om te controleren of hun duikflessen en de gemonteerde kranen compatible zijn. Als dat niet zo is bestaat namelijk het risico dat de kraan bij hoge druk met geweld uit de duikfles loskomt.

In de duikbranche wordt gebruikgemaakt van diverse schroefdraden, zowel voor de duikflessen als voorkranen. Als de duikfles en kraan op elkaar zijn afgestemd is er geen gevaar dat de kraan onverwacht loskomt van de fles.

Verschillende schroefdraden op duikfles en kraan

Op zondag 16 oktober 2022 heeft zich een ongeval voorgedaan waarbij een duikinstructeur om het leven is gekomen.

Tijdens een introductieduik is – naar nu bekend is – de kraan losgekomen van de duikfles en heeft deze de duikinstructeur dodelijk getroffen; er was een duikfles gebruikt met binnenschroefdraad G3/4, die voorzien was van een kraan met buitenschroefdraad M25x2.

Ondanks diverse (internationale) publicaties over het voorkomen van dergelijke incidenten, blijven deze situaties helaas voorkomen. Ook bij eerdere incidenten was de hoofdoorzaak eigenlijk altijd dat de duikfles en de gemonteerde kraan niet verenigbaar waren. De schroefdraad van de kraan is in zo'n geval iets kleiner dan dat van de schroefdraad in de duikfles. Gevolg: een vergroot risico dat de kraan bij hoge druk met geweld uit de duikfles loskomt.

Zo controleert u de schroefdraden

De Arbeidsinspectie roept duikers daarom op om hun duikfles(sen) goed te controleren en of ze zijn voorzien van de bijbehorende kraan.

Dit kan op de volgende manier. Op de hals van de fles is de schroefdraadmaat van de fles ingeslagen.

Op de kraan kunt u de schroefdraadmaat van de kraan aflezen.

Als de schroefdraden op de duikfles en de gemonteerde kraan niet corresponderen mag deze duikfles niet meer op druk gebracht worden. Staat de duikfles nog onder druk? Breng deze dan langzaam van druk.

Neem maatregelen zodat de fles niet om kan vallen probeer te zorgen dat eventueel met hoge druk wegschieten van de kraan geen schade veroorzaakt. Begeef jezelf niet boven de fles bij het drukloos maken.

Er zijn diverse duikflessen en kranen in de omloop waar de betreffende aanduidingen niet op staan of niet meer te lezen zijn. Totdat een geraadpleegde deskundige anders adviseert, geldt ook dan: de duikfles mag niet meer op druk gebracht worden. En als de duikfles nog onder druk staat: breng deze dan langzaam van druk; neem maatregelen zodat de fles niet om kan vallen en probeer te zorgen dat eventueel met hoge druk wegschieten van de kraan geen schade veroorzaakt. Begeef jezelf niet boven de fles bij het drukloos maken.