Arbo in bedrijf 2019-2021

Een onderzoek naar de naleving van arboverplichtingen, blootstelling aan risico's en genomen maatregelen in de periode 2019-2021.

Over het onderzoek

Voor het uitvoeren van haar taken is het voor de Nederlandse Arbeidsinspectie van belang dat zij een beeld heeft van ontwikkelingen en risico's op de domeinen waarop zij toezicht houdt. Daarom voert de Arbeidsinspectie verschillende monitorprojecten uit, waaronder de monitor Arbo in Bedrijf.

Voor deze monitor halen inspecteurs informatie op over het arbobeleid en de arbeidsomstandigheden tijdens bedrijfsbezoeken. De resultaten van deze bedrijfsbezoeken worden middels statistische weging vertaald naar de populaties van bedrijven  en werknemers in Nederland.

Zodoende bevat dit rapport de nationale kerncijfers over de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet, een overzicht van de risico's waar werknemers aan blootgesteld worden en de maatregelen die genomen worden om deze risico's te beheersen.

Uniek aan deze Monitor Arbo in Bedrijf is dat zij niet risico gestuurd is en niet berust op zelfrapportage, waardoor er een goed beeld ontstaat van de arbeidsomstandigheden in Nederland.

Belangrijkste bevindingen

  • Geen tot kleine ontwikkelingen in de naleving van algemeen arbobeleid.
  • Afname van het aantal risicobedrijven dat risico's niet adequaat beheerst met maatregelen.
  • De voornaamste oorzaak van overtredingen is gebrek aan kennis van wet- en regelgeving.