Waarschuwingen voor onveilige producten

De Nederlandse Arbeidsinspectie waarschuwt voor de onveiligheid van de volgende producten en valse certificaten bij producten:

Update ivm Covid-19

Inspecties roepen Chinese mondneusmaskers terug

De Nederlandse Arbeidsinspectie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roepen de eerste zending mondneusmaskers afkomstig van de Chinese fabrikant Putian Jinlilais Clothing Weaving Co terug. Het gaat om maskers met het Chinese KN95-kwaliteitscertificaat met productiedatum 19 maart 2020. Hiertoe heeft minister Van Rijn (Medische Zorg en Sport) besloten.

Op zaterdag 21 maart zijn deze maskers deels uitgeleverd aan zorgaanbieders. Na een fysieke kwaliteitscontrole en een kwantitatieve test door een van de ziekenhuizen is gebleken dat ze niet aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. Bescherming door deze mondneusmaskers is daardoor niet gegarandeerd.

Zorgaanbieders wordt opgeroepen producten vanuit deze levering retour te zenden aan hun ROAZ-coördinator.

Inzet Landelijk Consortium Hulpmiddelen

Door de uitbraak van het coronavirus is er in Nederland een enorme behoefte aan chirurgische mond- en neusmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarom worden ook producten ingezet die geen CE-certificaat hebben. Veiligheid en kwaliteit van de medische hulpmiddelen en beschermingsmiddelen blijven daarbij voorop staan.

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) koopt verschillende beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen waaraan een tekort dreigt. Anders dan bij de zending die wordt teruggeroepen, vindt nu bij binnenkomst van nieuwe ladingen in de opslagruimte van het LCH een fysieke en kwantitatieve kwaliteitscontrole plaats vóór distributie.

Gebruikers van de producten die geleverd zijn op 21 maart, kunnen in overleg met hun zorginstelling kijken of een extra controle noodzakelijk is. De Nederlandse Arbeidsinspectie werkt samen met het LCH om de grote vraag aan medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen kwalitatief en kwantitatief te reguleren. Aanbieders, leveranciers en producenten kunnen met hun aanbiedingen terecht bij het LCH via middelencorona@nfu.nl.

Andere waarschuwingen

  • Waarschuwing: onveilig oplosmiddelen-regenereerapparaat (solvent recycler) De Nederlandse Arbeidsinspectie waarschuwt (professionele) gebruikers die gebruik maken van een ‘Oplosmiddelen-regenereerapparaat’ (solvent recycler). Dit apparaat kan bij gebruik ernstig explosiegevaar opleveren.

  • ASAP Lock Valbeveiliging van de Franse fabrikant Petzl, die onder meer gebruikt wordt voor werken op hoogte, reddingsacties en bergbeklimmen. De roestvaste staalplaten van de valbeveiliging kunnen scheuren vertonen bij de bevestigingspunten. De fabrikant heeft een waarschuwing op zijn web site geplaatst.
  • Multifunctionele grondverzetmachine, type Multione S630, van de Italiaanse onderneming C.S.F. Srl.
  • Vervalst certificaat Centexbel.
  • Vervalst certificaat INSPEC.
  • Vervalst certificaat Intertek.