Slaaf was publiek geheim

Adje en Gretha, samen met zoon Henkie de eigenaren van twee kringloopwinkels in Tubbergen, hebben hun zwakbegaafde medewerker Jeffrey jarenlang uitgebuit.

De vermoedelijke uitbuiting en mishandeling van de zwakbegaafde man heeft ruim 8 jaar lang plaats gevonden. Hij werd ’s avonds opgesloten en moest gedurende 7 dagen per week, 16 uur per dag werken zonder dat daar een vergoeding tegenover stond. Als hij het werk niet goed deed werd hij mishandeld. De man werkte ook als katvanger. Een bedrijf, een huis en 24 voertuigen, waar meerdere boetes van het CJIB op open staan, staan op zijn naam.

Het echtpaar maakt misbruik van het zwakbegaafde slachtoffer door het tussen 2007 en 2015 op te nemen in het gezin en te laten werken voor kost en inwoning. Het slachtoffer was op dat moment dakloos en had geen familie. Hij leerde het gezin op de kermis kennen in 2007.

Hij was in die tijd kwetsbaar. Hij heeft een IQ van 72 en kampt met ADHD en PDD-NOS. Hij maakte soms dagen van 16 uur en moest zijn uitkering afstaan. Zijn leven veranderde toen hij 27 jaar was feitelijk in een nachtmerrie van angst voor gijzeling wegens schulden, alsmede angst voor represailles als hij iets verkeerds zou verklaren bij instanties.

De man werd ook getreiterd, uitgescholden en hij kreeg te weinig eten. Hij moest ook apart van het pleeggezin eten. Het echtpaar heeft verklaard dat zij de man regelmatig sloegen, duwden of schopten. Hij sliep in een slecht geventileerd hok zonder toilet.

Op een gegeven moment werd het slachtoffer als een speelbal doorgespeeld naar een derde verdachte, een man van 60. Die maakte misbruik van hem door hem erin te luizen met een bedrijf en een pand die op zijn naam werden gezet, maar waarvan duidelijk was dat er geen bedrijfsvoering gepleegd zou worden. Hierdoor kon de derde verdachte zich financieel verrijken zonder voor de gepleegde fraudes op te draaien.

Tijdens een buurtbijeenkomst in Tubbergen ging de deksel pas goed van de beerput. De buurt greep de gelegenheid massaal aan om hun gal te spuwen. Ze waren de terreur van Adje en Gretha zat. En dat Jeffrey als een soort slaaf werd ingezet, was eigenlijk een publiek geheim. Ze wisten wel dat hij werd uitgebuit. Maar omdat het stel buurtbewoners intimideerde, durfden zij hier geen melding van te maken.

Slot -gesloten