Wat kun je bij ons verwachten

De directie Opsporing is onderdeel van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Er werken zo’n 300 medewerkers, verdeeld over 5 vestigingen in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven en Utrecht (deze laatste is gespecialiseerd in arbeidsuitbuiting en zorgfraude).

"We organiseren regelmatig brainstormsessies tijdens onderzoeken en iedereen kan daar ideeën inbrengen."

Hoe we werken

We voeren onze onderzoeken uit in teams die bestaan uit onderzoekscoördinatoren, rechercheurs en opsporingsmedewerkers. Afhankelijk van de omvang van een onderzoek kan zo’n team 3 tot 30 medewerkers groot zijn en ze worden inhoudelijk ondersteund door de financiële en digitale experts van het Kenniscentrum. Het kan dat je aan 1 onderzoek werkt of aan meerdere tegelijk.

"Behalve in middelen wordt er ook in de ontwikkeling van mensen geïnvesteerd. Zo heb ik op kosten van de organisatie een masteropleiding kunnen volgen."

Opleiding

Voordat je definitief kunt beginnen, moet je bevoegd zijn als algemeen opsporingsambtenaar. Ben je dat nog niet, dan begin je met een opleidingsprogramma van 7 weken waar je deze bevoegdheid opdoet. Je leert bijvoorbeeld over strafrecht, strafvordering en het opmaken van een proces-verbaal. Ook word je getraind in gesprekstechnieken (voor het afnemen van verhoren). Daarna volgt een rechercheopleiding van 3,5 maand, waar je de basiskennis opdoet voor het uitvoeren van een fraudeonderzoek. Daarbij wordt aandacht besteed aan zulke uiteenlopende onderwerpen als digitale waarheidsvinding, weerbaarheid en dossiervorming.

Blijven leren

Na de initiële opleidingen ben je nog lang niet uitgeleerd. Behalve dat de praktijk telkens anders en dus altijd leerzaam is, zijn er - afhankelijk van je belangstelling - meerdere mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Dat varieert van persoonlijke of inhoudelijke cursussen tot specialistische (forensische) opleidingen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jouw kennis en vaardigheden altijd up to date zijn.

Loopbaan

Afhankelijk van waar je start en wat je ervaring, vaardigheden en ambities zijn, zijn er verschillende loopbaanmogelijkheden. Je kunt doorgroeien naar een seniorfunctie en naar een specialistische, coördinerende of managementrol.

"Ik volg nu een studie via de Inspectie en zie nog voldoende loopbaanmogelijkheden binnen de organisatie."

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Je wordt ingeschaald volgens het functiegebouw Rijk. Het minimumsalaris voor de functie van rechercheur is €2.756 (schaal 10), voor senior rechercheur is dat €3.279 (schaal 11). Uiteindelijk kan je salaris oplopen tot €5.039. Voor de specialistische functies gelden andere bedragen. Deze kun je vinden in de vacatures.

Naast je salaris krijg je een Individueel Keuzebudget. Dit is 17,02% van je brutosalaris en je kunt zelf bepalen hoe, wanneer en waaraan je dit bedrag wilt besteden. Van extra verlof tot een nieuwe fiets!

Ook de overige arbeidsvoorwaarden zijn goed geregeld. Van opleidingsbudgetten tot zorgverlof, we houden rekening met jouw persoonlijke wensen en situatie. Je kunt meer lezen over wat de Rijksoverheid te bieden heeft op de website van Werken voor Nederland.