Het werk en de mensen
Bij Opsporing komen we in actie als er een vermoeden bestaat van misbruik van mensen, regels of voorzieningen. Dat varieert van arbeidsuitbuiting en het ontduiken van premies tot fraude met PGB’s en zorgdeclaraties.
Op basis van eigen analyses en waarnemingen of na meldingen via partners starten we een onderzoek. Zo’n onderzoek kan een paar maanden duren, maar ook wel eens meerdere jaren. Bijna altijd betekent het het ontrafelen van complexe financiële administraties, opgeslagen op uiteenlopende gegevensdragers. Digitale expertise wordt daardoor steeds belangrijker.
"We hebben zo’n mooi systeem, het knaagt aan me als daar misbruik van wordt gemaakt."
Samenwerking
Met onze onderzoeken krijgen we inzicht in het misbruik, waarna we overtreders kunnen aanpakken. Dat doen we niet alleen. Intern werken we samen met onze collega-inspecteurs, zij zijn vaak onze oren en ogen. We werken ook samen met andere opsporingsdiensten zoals de FIOD (denk aan misbruik van coronasteunmaatregelen) of met gemeenten (als zij vermoeden dat er illegale arbeidsmigranten aan het werk zijn). Als we strafrechtelijk moeten optreden - het doen van aangifte of een inval - werken we samen met het OM en de politie.
Het werken bij Opsporing is daardoor interessant, afwisselend, verantwoordelijk en soms ronduit spannend.
"Door samen te werken met andere opsporingsdiensten maken we optimaal gebruik van elkaars kennis."
Verhalen van medewerkers
Hieronder vertellen collega’s wat zij doen. Gezien de aard van hun werk komen ze niet herkenbaar in beeld.
Paul Mulder, rechercheur digitaal specialist
"Als specialisten denken we vanaf het begin mee over alle technische en digitale aspecten van een onderzoek." Lees het verhaal van Paul Mulder, rechercheur digitaal specialist.
Joost van den Berg, senior rechercheur zorgfraude
"Als het lukt om een zaak succesvol rond te krijgen, geeft dat een geweldig gevoel." Lees het verhaal van Joost van den Berg, senior rechercheur zorgfraude.

Danielle de Bruijn, rechercheur zorgfraude
"Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en zorgfraude raakt me." Lees het verhaal van Danielle de Bruijn, rechercheur zorgfraude.
Sara Wegman, rechercheur zorgfraude
"Tactisch rechercheren vind ik het leukst. Laat mij maar lekker speuren!" Lees het verhaal van Sara Wegman, rechercheur zorgfraude.
George de Laat, recherchemedewerker
"Mijn werk speelt zich grotendeels op kantoor af. We verzamelen namelijk veel informatie: soms staan mijn twee beeldschermen helemaal vol!" Lees het verhaal van George de Laat, recherchemedewerker.
Podcast
In de podcast 'Klapdag in het Westland' vertellen twee rechercheurs over hun werk. Gert zit al langer in het vak en Sander is relatief nieuw. Ze vertellen over de spannende elementen van het werk en zijn ook reëel over het monnikenwerk dat vooraf vaak nodig is om criminelen daadwerkelijk te kunnen pakken.
"Het motiveert me enorm dat ik met mijn werk iets aan misstanden kan doen."
Meer verhalen?
Op inspectiewerkt.nl staan nog andere verhalen en films. Zoals de video over illegaal werk in een nagelsalon.