Biogasbedrijf werkt nog steeds niet veilig genoeg

Een biogasbedrijf in Gelderland moet binnen vier maanden aantonen op welke wijze de explosiegevaren beheerst worden. Anders moet het bedrijf wekelijks €2.500 betalen tot een maximum van €25.000. Al sinds 2014 weigert het bedrijf om een Explosie Veiligheidsdocument (EVD) te maken, ondanks dat het al één boete opgelegd heeft gekregen.

Biogasinstallatie: rond bouwwerk met een groen puntdak, en een rode trekker ervoor
Beeld: ©Ulrich Müller
Voorbeeld van een biogasinstallatie

Het bedrijf maakt onder meer gebruik van een installatie waarmee biogas wordt geproduceerd. Indien de concentratie van biogas in de atmosfeer te hoog is, kan er een explosie plaatsvinden. Om dit te voorkomen en te zorgen dat de werknemers hun werk veilig kunnen doen, moet het bedrijf een Explosie Veiligheidsdocument hebben.

Bij een controle van de Inspectie SZW in september 2014 werd dit voor het eerst geconstateerd. Toen is de handhaving gestart en diende het bedrijf ervoor te zorgen dat alles in orde zou komen. In 2016 constateerde de Inspectie dat het bedrijf hier geen gevolg aan heeft gegeven, waarop een boete volgde. Twee jaar later, in 2018, bleek dat het bedrijf nog steeds geen vervolg heeft gegeven aan het opmaken van een EVD. Reden voor de Inspectie SZW om nu naast een nieuwe boete ook een ‘last onder dwangsom’ op te leggen. Het bedrijf krijgt nog vier maanden de tijd om een goed EVD te maken, anders zal zij wekelijks €2.500,- moeten betalen.