Maaltijdbezorgers

Binnen de horecabranche zijn veel ondernemingen actief op het gebied van het afhalen en bezorgen van maaltijden. Er zijn veiligheidsrisico's voor het bezorgen van maaltijden door jongeren op onder andere brommer, e-bike of fiets. Denk hierbij aan deelname aan het verkeer, een hoge werkdruk en late werktijden. Die risico's zijn terug te zien in de aantallen verkeersongevallen en andere incidenten, zoals overvallen.

Bezorgen van maaltijden: minimum leeftijd 16 jaar

Vanwege de risico’s controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie - vaak samen met gemeente en politie - of maaltijdbezorgers veilig en gezond werken. Daaruit blijkt dat er te vaak werkgevers zijn die de regels overtreden. Dan gaat het bijvoorbeeld om jongeren die te lang en/of te laat werken. Eind juni 2020 was dat nog het geval bij inspecties in het Gooi, waar 15-jarigen na 21:00 uur en zelfs na 23:00 uur nog met maaltijden op pad waren.

De inspectieresultaten uit 2019 en begin 2020 waren aanleiding voor een aanscherping van de regels voor maaltijdbezorgers. Sinds 1 juli 2020 geldt een minimumleeftijd van 16 jaar voor het bezorgen van maaltijden met behulp van een voertuig. Dit is een aanvulling op de regels die sowieso gelden om jongeren veilig en gezond te laten werken.

Wat mag op welke leeftijd?

Alle regels voor jongeren en werk?

Ga voor alle regels voor bijbanen en vakantiewerk voor jongeren naar Rijksoverheid.nl.

Verkeersveiligheid

Maaltijdbezorgers zijn tijdens het werken ook deelnemers in het verkeer. De politie handhaaft op verkeersveiligheid. Werkgevers moeten hun bezorgers voorlichten over verkeersregels zodat zij hun werk zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren. Bekijk hieronder de basisregels in het verkeer.

Zelfinspectie: inspecteer uzelf

Op zelfinspectie.nl kunt u als werkgever zelf controleren of het beleid en de werkwijze van uw bedrijf op orde is. U kijkt naar uw bedrijf zoals een inspecteur van de Nederlandse Arbeidsinspectie dat zou doen. U krijgt inzicht in wat goed functioneert, en waar het beter moet. U krijgt tips en aanwijzingen om de veiligheid van uw werknemers nog beter te waarborgen.

Boete voor werkgevers

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat jongeren veilig en gezond kunnen werken. En ze op de juiste manier betalen. Als de werkgever zich niet aan deze regels houdt, kan hij een boete krijgen.

Boete voor ouders

Ouders zijn ervoor verantwoordelijk dat hun kinderen niet te lang en/of te laat werken. Bij overtreding kunnen ook zij een boete krijgen.