Ervaringen hoofd I-regie Ronald

Inzicht, overzicht en richting: de basis voor informatiegestuurd werken

Ronald Marseille is hoofd van de afdeling I-regie en stuurt 10 medewerkers aan: business consultants, projectleiders, adviseurs en een portfoliomanager. Samen werken ze aan 1 van de belangrijkste strategische ambities van de Nederlandse Arbeidsinspectie: data- en informatiegestuurd werken.

'Er is veel informatie nodig om ons werk goed te doen.'

'Inspecteurs verzamelen bij hun werk heel veel informatie, zoals eigen waarnemingen of foto's, maar ze gebruiken daarnaast data uit externe bestanden, zoals van de Kamer van Koophandel, het UWV of andere inspectiediensten. Ook via ons loket Meldingen komt veel informatie binnen. Alles voor de toezichttaak komt bij elkaar in I-net, ons eigen zaaksysteem. Het is een schat aan informatie die we willen gebruiken om ons werk steeds efficiƫnter en effectiever te doen. Naast toezicht heeft de Arbeidsinspectie ook een opsporingstaak, waarbij de informatie in een extra beveiligde omgeving wordt verwerkt.

'We ontwikkelen slimme software om risicogestuurd te werken te ondersteunen.'

Verdachte gevallen detecteren

We bouwen aan een systeem dat al die informatie verzamelt, verwerkt en verstrekt. Dat gaat ons helpen bij het maken van risico-inschattingen. Slimme software doorzoekt meldingen, herkent trends en geeft een risico-indicatie mee. Daar zetten we ook AI bij in, zoals voor het herkennen van woorden of bedrijven.

Een voorbeeld: we krijgen elk jaar honderdduizenden verplichte meldingen in het kader van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie. Die kunnen we nooit allemaal handmatig controleren. De nieuwe software detecteert risicovolle gevallen, zodat we gerichter kunnen optreden. Bij de ontwikkeling werken we samen met de andere afdelingen van de directie Informatievoorziening, onder andere met ons Data Science Lab en de informatiemanagers, maar ook met de CIO van het departement van SZW. En natuurlijk ontwikkelen we alles in nauwe samenwerking met de business. We maken het samen mogelijk.

'Ik vind de ICT bij de Rijksoverheid heel interessant en innovatief.'

Interessant werk en groeimogelijkheden

De maatschappij verandert, de technologie ook en we gaan daar volop in mee. Onze ambitie om data- en informatiegestuurd te werken wordt in de hele organisatie gesteund, ook in de top. Er gebeurt op het gebied van ICT heel veel interessants bij de Rijksoverheid, zoals de inrichting van datagovernance, informatiedeling en security. Daar leer ik zelf ook van! De groei- en ontwikkelmogelijkheden zijn groot. Ik bouw met veel plezier aan mijn team en mijn medewerkers en aan goede, innovatieve oplossingen voor de Arbeidsinspectie.'