Stage na opleiding

Goed dat je de tijd hebt genomen te checken wat de regels rondom stage na opleiding zijn. Loop jij of loopt iemand in jouw omgeving stage na een opleiding en vermoed je dat er iets niet klopt? Dan kan je dat eenvoudig bij ons melden. Jaarlijks krijgen wij meerdere meldingen. Wij kijken zorgvuldig naar iedere melding. Onderaan deze pagina lees je meer over hoe je een melding bij ons kan doen. Lees snel verder.

Stage: staat het leren centraal?

Bij een stage ligt de nadruk op het leren. Daarbij moet sprake zijn van een leerplan met leerdoelen en je moet worden begeleid vanuit het stagebedrijf. De werkzaamheden die je doet zijn minder belangrijk. Doe je het werk van een ‘gewone’ werknemer? Dan is er geen sprake van een stage. Je hebt in dat geval ten minste recht op het wettelijk minimumloon.

Onder het mom van ‘werkervaringsplaats’ maken sommige werkgevers misbruik van pas-afgestudeerden. Recent afgestudeerden kunnen op een dergelijke werkplek ervaring opdoen tegen een meestal geringe vergoeding. In de praktijk blijkt dat dit kan leiden tot vervanging van een gewone werkplek door een stageplek na opleiding. Hierdoor is sprake van verdringing van gewone werknemers en ontstaat oneerlijke concurrentie. Het is daarom belangrijk dat misstanden bij ons worden gemeld.

Hoe kan ik melden?

Melden is eenvoudig. Vermoed je dat jouw stage niet vooral gericht is op leren, maar doe je eigenlijk gewoon het werk van een ‘gewone’ werknemer? Meld dit dan bij ons. Onze medewerkers helpen je graag. Het is ook mogelijk om een melding voor iemand anders te doen. Melden gaat als volgt:

  • Zorg dat je alle informatie over je stage bij de hand hebt, bijvoorbeeld een overeenkomst of loonstrook;
  • Bel met een van onze medewerkers via 0800-5151 (gratis) of doe je melding online;
  • Je ontvangt van ons een ontvangstbevestiging van je melding;
  • Wij bekijken je melding zorgvuldig;
  • Je krijgt van ons zo snel mogelijk persoonlijk bericht over wat we met je melding gaan doen.